Kontakt   |
RSS
banner

> Strona-138

Filtry pomiesczeniowe - elektrostatyczne i hepa – wkłady filtracyjne

    W naszej hurtowni wentylacyjnej posiadamy filtry płaskie (płyty filtracyjne), kasetowe i kieszeniowe, w klasach od G-3 do F-9 (wg PN-EN-779) oraz filtry absolutne w klasach H10-H14 (zakłady spożywcze, farmaceutyczne oraz służba zdrowia). Doskonale spisują się one w centralach wentylacyjnych, większości dostępnych na rynku producentów, jak również w szafach klimatyzacji precyzyjnej.

filtry pomiesczeniowe
--->> Sprawdź ceny przykładowych wkładów filtracyjnych <<---

Naszym klientom dostarczamy następujące rodzaje filtrów:

MATY FILTRACYJNE


mata filtracyjna biała mata filtracyjna szara

     Włókniny syntetyczne, które są zgodne z warunkami technicznymi wyrobów i mogą być wykorzystywane zgodnie z normą EN 779:2002 „Przeciwpyłowe filtry powietrza do wentylacji ogólnej”. Włókniny filtracyjne syntetyczne w klasach od G-3 do F-5. Maty filtracyjne dostępne są w rolkach, przycinane na wymiar w arkusze, jako gotowe rękawy lub kieszenie.

Dane techniczne włóknin filtracyjnych. 

 Parametr  EU-3 (G-3)  EU-4 (G-4) EU-5 (F-5)
 Surowiec  100% Poliester  100% Poliester  100% Poliester
 Sposób łączenia  Termicznie  Termicznie  Termicznie
 Max szerokość włókniny  1,5 m  1,5 m  1,5 m
 Max długość zwoju  50 mb  50 mb  50 mb
 Masa powierzchniowa  180 +/- 20 g/m2  210 +/- 20 g/m2  240 +/- 20 g/m2
 Grubość włókniny 10 +/- 2 mm  10 +/- 2 mm  10 +/- 2 mm
 Kolor biały  biały  biały

 Skuteczność odpylania
(pył mineralny „ASHRAE” 52/76)
(prędkość liniowa = 104 cm/sek.)

 n< 62%  n< 68%  n< 85%
 Odporność na temperaturę  130°C  130°C  130°C
Odporność na wilgoć odporna  odporna  odporna
Odporność na kwasy
odporna  odporna  odporna

FILTRY PŁASKIE


filtr płaski - 1 filtr płaski - 2

     Filtry płaskie produkuje się we wszystkich klasach i rozmiarach. Stosowane są zwykle w klimakonwektorach i urządzeniach fan-coil. Wykonywane w klasach od EU-2 do F-5 (włóknina syntetyczna). Konstrukcja oparta na ramce z drutu stalowego obszytego materiałem filtracyjnym lub ramka stalowa o grubości 20-25 mm z materiałem filtracyjnym wspartym na siatce wzmacniającej.

FILTRY KASETOWE

filtr kasetowy - 1 filtr kasetowy - 2

    Filtry te stosuje się przeważnie w centralach wentylacyjnych i szafach klimatyzacji precyzyjnej jako filtry wstępne lub zasadnicze. Medium filtracyjne z włókniny syntetycznej, które osadzone jest na stalowej siatce wspierającej, tworzącej w jednakowych odstępach pozaginaną powierzchnie filtracyjną. Całość zamknięto w obudowie z blachy stalowej ocynkowanej.

Typ
MG-2 
MG-3
 MG-4
 Klasa filtracjiwg PN-EN-779  EU-2 (G-2)  EU-3 (G-3)  EU-4 (G-4)
 Średnia skuteczność filtracji (Am)  (Am%) 82% (Am%) 85%  (Am%) 90%
 Początkowy spadek ciśnienia (Pa)  35-80  35-80  35-80
Zalecany końcowy spadek ciśnienia (Pa) 180 180 180
Max. temperatura pracy o(C) 80 80 80
Wytrzymałość na wilgoć (%) 100 100

100

--->> Sprawdź ceny przykładowych wkładów filtracyjnych <<--

FILTRY KIESZENIOWE

filtr kieszeniowy - 1 filtr kieszeniowy - 2

    Filtry te stosuje się jako wstępne lub zasadnicze w systemach instalacji wentylacyjnych i klimatyzacyjnych. Charakteryzują się dużą pyłochłonnością przy stosunkowo niskich oporach. Medium filtracyjne – włóknina poliestrowa, z której wykonane są kieszenie filtracyjne, które zapewnia dużą powierzchnię filtracji. Całość jest wklejona i uszczelniona w ramce ze stali ocynkowanej.

Typ
 SG-3 SG-4
 SG-5 SG-6  SG-7  SG-8 SG-9
 Klasa filtracji wg PN-EN-779

 EU-3

G-3

 EU-4

G-4

EU-5

F-5

 EU-6

F-6

 EU-7

F-7

 EU-8

F-8

 EU-9

F-9

 Średnia skuteczność filtracji (%)  (Am)
85
 (Am)
90
 (Em)
55

 (EM)
65

 (Em)
88

 (Em)

91

 (Em)
95
 Początkowy spadek ciśnienia (Pa)  30-45 40-60  50-70  60-90  80-110  120-155  150-168
Zalecany końcowy spadek cisnienia (Pa) 250 280

 300

300 300  400 450
Max. Temperatura pracy (°C) 80 80 80  80 80  80 80
 Wytrzymałość na wilgoć (%)  100 100 100  100 100  100 100

-->> Sprawdź ceny przykładowych wkładów filtracyjnych <<--

FILTRY ABSOLUTNE

filtr absolutny - 1 filtr absolutny - 2

    Najczęściej stosowane jako filtr końcowy w pomieszczeniach czystych, w takich obszarach zastosowań jak: służba zdrowia - sale operacyjne (w tym wysokosterylne stanowiska z przepływem laminarnym), przemysł farmaceutyczny, mikroelektronika, przemysł spożywczy, lakiernie itp.

FILTRY METALOWE

filtr metalowy

    Filtry metalowe, w zależności od wykonania, stosuje się do wstępnego oczyszczania powietrza w instalacjach wentylacyjnych lub do zatrzymywania cząsteczek tłuszczu i oparów mgły olejowej w wyciągach kuchennych. Stworzone są ze stalowych lub aluminiowych ramek, wypełnionych tkaniną z drutu galwanizowanego, mosiężnego lub aluminiowego. Do specjalnych zastosowań filtry mogą być zrobione ze stali nierdzewnej lub innych materiałów.

FILTRY LABIRYNTOWE

    Filtr labiryntowy to układ odpowiednio ukształtowanych blach nierdzewnych. Usuwane powietrze trafia na pierwszą warstwę blach, która zmienia jego kierunek ruchu i prędkość jego przepływu. Dzięki temu powietrze może przedostać się pomiędzy warstwy blach, a mieszanina wodno-tłuszczowa może się na nich osadzić. Oczyszczone w ten sposób powietrze transportowane jest następnie kanałami wentylacyjnym i do wyrzutni powietrza na zewnątrz obiektu, a skropliny odprowadzane i gromadzone są w specjalnym zbiorniku.

FILTRY PATRONOWE

filtry patronowe


      Filtry patronowe stosuje się tam, gdzie z uwagi na brak miejsca budowane są małogabarytowe baterie filtrów. Ich pofałdowana struktura umożliwia zwiększenie powierzchni filtracyjnej przy jednoczesnym zachowaniu wymiarów worka filtracyjnego.

Standardowe wymiary filtrów patronowych to:
- średnice – 125, 150, 228, 327 mm,
- długości – od 300 do 2000 mm

      Do produkcji filtrów patronowych wykorzystuje się różne materiały filtracyjne, w tym papier impregnowany, poliester czy polipropylen. Filtry, po specjalistycznej obróbce, zapewniają wodo- i olejoodporność, antyelektrostatyczność oraz odporność na ścieranie.

OKAPY WENTYLACYJNE

okap wentylacyjny

 

    W zakładach gastronomicznych należy zainstalować okapy z wyciągiem mechanicznym (wyciągi miejscowe) nad otwartymi urządzeniami, z których wydobywa się para lub dym, oraz nad urządzeniami, które emitują znaczne ilości energii cieplnej do otoczenia. Stanowią one uzupełnienie wentylacji ogólnej. Instalacja wyciągowa z okapami kuchennymi ma za zadanie ograniczanie i wychwytywanie rozprzestrzeniania się po całym pomieszczeniu pary wodnej, zapachów, ciepła, które wydzielają się podczas prowadzenia obróbki termicznej produktów spożywczych. Przy doborze właściwego okapu należy uwzględnić zróżnicowane aspekty wpływu czynników, z których zasadniczymi są: ilość urządzeń grzewczych, rodzaj zużywanej energii, ich moc znamionowa oraz powierzchnia grzejna oraz ich ustawienie w pomieszczeniu. Odpowiednie określenie wymiarów okapów wentylacyjnych oraz natężenie strumienia powietrza usuwanego (czasami również nawiewanego) gwarantuje stworzenie na zapleczu kuchennym właściwych warunków temperaturowych i wilgotnościowych, bez nadmiernie skondensowanych zapachów. Okap, pod względem wymiarów, powinien być tak dobrany, by jego krawędzie wystawały poza urządzenie na odległość równą 30-40% odległości pomiędzy górną płaszczyzną urządzenia, a płaszczyzną wlotową okapu (nie mniej jednak niż 200 mm). Jest to podyktowane występowaniem w pomieszczeniu zakłóceń ruchu powietrza. Kolejną ważną kwestią jest wysokość instalowania okapu wentylacyjnego, gdyż decyduje ona o ich skuteczności wyciągowej. Aby zachować prawidłowe warunki pracy przy urządzeniach grzewczych odległość dolnych krawędzi okapów od podłogi powinna wynosić od 2 do 2,2 m. Okapy mogą mieć konstrukcję pozwalającą na ich montaż nad blokiem urządzeń ustawionych przy ścianie (okapy przyścienne), bądź na środku pomieszczenia produkcyjnego (okapy centralne). Ze względu na sposób działania okapy można podzielić na dwa typy, a mianowicie na wyciągowe i nawiewno – wyciągowe. W przypadku okapów wyciągowych, podciśnienie wywołane pracą wentylatorów powoduje napływanie świeżego powietrza z zewnątrz poprzez wentylację naturalną. Drugi rodzaj okapów posiada system jednoczesnego wywiewu i nawiewu powietrza. Pozwala on zabezpieczyć personel przed silnym promieniowaniem termicznym emitowanym z pracujących urządzeń poprzez nawiew świeżego powietrza w postaci kurtyny powietrznej, nawiew boczny lub nawiew kombinowany. Okap wentylacyjny zbudowany jest z obudowy, filtra, bądź ich zestawu, rynienki ociekowej, króćca spustowego, zbiornika na skropliny, oświetlenia, komina oraz, jako wyposażenie opcjonalne, wentylatora i zabezpieczeń przeciwpożarowych. Okapy, ze względu na rolę jaką spełniają, dzieli się na: okapy do usuwania oparów tłuszczowych, które montuje się nad urządzeniami kuchennymi będącymi źródłem dużej ilości energii termicznej oraz oparów tłuszczowych (frytownice, patelnie, grille, piece konwekcyjno-parowe, trzony kuchenne, itp.), kondensacyjne, które instaluje się nad urządzeniami emitującymi znaczne ilości ciepła oraz pary wodnej (np. zmywarki do naczyń).Elementem charakterystycznym dla pierwszej grupy okapów są specjalne filtry tłuszczowe, dzięki którym możliwe jest wyłapywanie tłuszczu ze strumienia wyciąganego powietrza.

      Właściciele zakładów gastronomicznych muszą regularnie czyścić przewody wentylacyjne co najmniej raz w roku (Dz. U. z 2003r. nr 121 poz. 1138). Jest to spowodowane gromadzeniem się zanieczyszczeń na ściankach instalacji wentylacyjnej, które mogą przyczyniać się zarówno do zakażeń mikrobiologicznych powietrza, jak i stać się przyczyną pożarów. Prawidłowo wykonany projekt wentylacji zapewnia więc bezpieczną pracę personelu lokalów gastronomicznych i w sposób zauważalny wpływa zarówno na jej komfort, jak i na jej efektywność.

txtbtm